Specialismen

De logopedisten van Compleet Logopedie hebben verdieping in hun werkzaamheden aangebracht op verschillende specialistische gebieden.

 • Sensorische informatieverwerking

  Wanneer we met onze zintuigen iets zien, voelen, ruiken, proeven of horen, noemen we dat waarnemen. Vaak is zo’n waarneming aanleiding voor ons om iets te doen of juist niet te doen. De samenwerking tussen waarnemen en de activiteit die daarvan het gevolg is, wordt sensorische informatie-verwerking genoemd. Kinderen maken hier bijvoorbeeld gebruik van bij het spelen.

   Maar bij problemen met de sensorische informatieverwerking komen signalen veel sterker of juist veel zwakker binnen dan normaal. We reageren op de waarneming en het verstoort de communicatie. Compleet Logopedie is gespecialiseerd in de behandelmogelijkheden van SI. In de therapie wordt veel gebruik gemaakt van spelmateriaal dat de verwerking van zintuiglijke informatie stimuleert. Er wordt gekeken waar de problemen ontstaan en welke signalen juist gestimuleerd of eerder beperkt moet worden.

  Meer informatie: www.nssi.nl

  Voor de brochure van de NSSI over sensorische informatieverwerking klik HIER.

 • Eet- en drinkproblemen

  Omdat de mond en haar spieren bij eten en drinken volop in beweging zijn, worden logopedisten ingeschakeld bij problemen op dit punt. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de spieren in de mond en het primaire functioneren ervan bij eten en drinken.

  Vooral bij baby’s en jonge kinderen waarbij de mondfuncties zich niet juist ontwikkelen kan Compleet Logopedie helpen. Bijvoorbeeld bij een baby die al vanaf zijn geboorte de voeding via een sonde binnen krijgt.

  De spieren in de mond hebben in de eerste maanden geen oefening gehad om sterker te worden waardoor de zuig- en slikreflexen in ontwikkeling achterlopen. Met de juiste begeleiding en materialen kan Compleet Logopedie de spieren in de mond versterken en reflexen activeren. Naast het anatomische vlak speelt het psychologische aspect ook een rol. Zowel voor ouders als voor de kinderen zelf kunnen de problemen tot frustraties leiden. Met wat geduld en wat hulp van Compleet Logopedie worden problemen omgezet naar iets positiefs.

 • Ervaar het maar

  ‘Ervaar het maar’ is een werkwijze voor stimulering van de motoriek, zintuigen en de communicatie van mensen met een ernstige meervoudige beperking. Een holistische benadering, toegepast door een multidisciplinair team.

  Aan de hand van thema’s als lichaam, eten en drinken en de vier jaargetijden wordt de ontwikkeling van meervoudig gehandicapten gestimuleerd.

 • Verstandelijke beperking

  De bovenstaande titel heeft het woord beperking in zich. Dit houdt voor Compleet Logopedie in dat de uitdaging om zoveel mogelijk uit mensen te halen juist groter wordt.

  Wij hebben veel ervaring met behandelingen van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Ook Sensorische Informatieverwerking wordt in aangepaste vorm toegepast bij deze groep mensen.

  Om op de hoogte te blijven wonen wij regelmatig cursussen en kwaliteitskring-vergaderingen bij om van de laatste technieken en andermans ervaringen op de hoogte te blijven. Om ze vervolgens in de praktijk toe te passen.

 • Partnerlogo NVLFPartnerlogo NVLF
 • Partnerlogo Senso CarePartnerlogo Senso Care
 • Partnerlogo NSSIPartnerlogo NSSI
 • Partnerlogo Wrkgroep LogopediePartnerlogo Wrkgroep Logopedie

Contact

Compleet Logopedie
Dorpsstraat 53
3171 EE Poortugaal
info@compleet-logopedie.nl
T  06 - 81 67 90 32

Copyright © 2010-2024 Compleet Logopedie. Alle rechten voorbehouden